Followers

Wednesday, 30 May 2012

Glenorchy

Glenorchy tempat yang tak jauh dari pekan Queenstown. Lebihkurang 45 minit memandu. Tak ada public transport untuk ke sana. Kalau ambil tour mahal, biasanya ada tour untuk macam macam pakej seperti Lord of The Ring Tour, Horse Riding. Nak baca lebih lanjut sila klik  SINI . 

Kami hanya melalui tempat ni sampai ke hujung kawasan, lepas tu laluan jalan dah tak elok, berbatu sahaja, bukan laluan tar lagi. Kami berpatah balik. Masa ke sana dah petang, lepas hujan dan pagi kami dengan Million Dollar Cruise. Cukuplah 3 jam lebihkurang habis masa untuk trip ke Glenorchy. Singgah tepi jalan ambil gambar dan beli walnut. Itu je. View sangat cantik. Me likey !

Layan gambar je lah ye.
icon Glenorchy, nampak tak jetty belakang tu. kami lupa nak ke sana, sengal kan, jauh-jauh sampai. berhenti sekejap je. bila tengok gambar kawan lain barulah teringat, punyalah cantik view dari jeti dengan di belakangnya snow capped mountain dan Tasik Wakatipu.


Bawah ni gambar dari link di atas, gambar jeti. Terasa kalau ke sana lagi mesti pergi jeti ni macam kalau ke Dunedin mesti pekena Angus Burgh lah kiranya. Phewww.....

See ! wa tak tipukan. Cantiknya Lake Wakatipu dengan gunung tu. Gambar copy dari website di atas. Huwaaaa.... nak nangis, dah miss tempat ni. Kan best kalau dapat bergambar atas jeti tu sambil lompat bintang.
Gambar lembu ni diambil nak tunjuk kat ayah. Nak bawa balik lembu tak boleh. My dad sejak muda bela lembu, cuma sekarang terpaksa stop, he is 70's, lutut dah sakit teruk dan sebab lembu dah kena curi berbelas ekor juga so kami kata tak usah bela lagi, bela teruk-teruk bila hampir hari raya , lembu hilang. Kat NZ bersepah lembu tak hilang pula kan.

Lembu lagi

Kalau nak mandi air sejuk Lake Wakatipu boleh singgah Wilson Bay, nak berkelah pun ok

inilah jalan ke Glenorchy, naik turun bengkang bengkok bagai ular kena palu. kereta laju-laju juga. kita ni je yang pandu berhati hati takut juga ada yg report dan kena saman. Lagi pun jalan selekoh merbahaya.


Cantik!

MasyaAllah. Mata tak letih melihat alam semulajadi yang bersih

Mihi-mihi, everywhere
singgah sekejap beli walnut, jenuh nak kokak kulit keras tu

Dah nak sampai semula pekan Queenstown, nampak kapal arang batu Earnslaw. Kalau nak cruise ke satu farm yang cantik boleh ambil ni tapi harga cruise mahal juga, boleh check grabone.com atau bookme.com untuk diskaun

Wednesday, 23 May 2012

Queenstown Yang Menawan

Siapa pun kalau ke Queenstown pasti suka. Saya sangat suka sebab bandar pekan ni walaupun kecik je tapi happening, view memang cantik. 3 hari di sana tak cukup. Kami bertolak dari Dunedin lebihkurang 1.00 petang, perjalanan merentas gunung ganang. Kalau memandu kereta elok ambik kereta yang enjin power sikit, kalau budget ala-ala kancil mau menderum naik gunung. Lebihkurang 5 jam perjalanan.View sepanjang jalan bertukar, dari padang rumput hijau ke tanah berbatu besar, kemudian ada sungai pula dengan snow capped mountain lagi. Cantik! Mengantuk tak jadi pejam mata.



rupabumi pelbagai bentuk tapi hijau tu yang best


 jenuh tekan minyak panjat gunung cross dari Dunedin ke Queenstown


sampai kawasan rumah di Alexandra; mesti slow, 70km/j atau 50km/jam, jangan cari saman :))
Rumah dia orang comel, suka, suka....

Sampai Queenstown dah 6.00 lebih tapi since hampir summer, malam hampir jam 9.00. Sampai sini, biasalah keluar merayau dulu. Kalau boleh nak explore semua tempat jam jam tu juga. Tapi sempat ke satu-satunya pasaraya yang kecik je di sini, Four Square. Kedai dan hostel dekat, jalan kaki sana sini dah sampai. Tak kiralah cuaca sejuk pun, redah.

Sejuk pun masih pekena aiskrim lagi kat Patagonia. Kedai ni mengadap Lake Wakatipu. Kalau dari pagi sampai jam 7 petang memang penuh sebab masing-masing nak guna wi-fi free. Kat NZ ni internet mahal, kalau kat hostel $2.50 utk 15 minit kalau tak silap. Hazab kan.

Esoknya hari kedua, kami ke Milford Sound sehari suntuk. Nanti masuk dlm post lain trip tu. Hari ketiga di Queenstown pula, kami layan Million Dollar Cruise. Beli online tiket, dapat diskaun, harga jadi $10 ke $15. Cruise sejam lebih.






Bot penuh dengan makcik pakcik pencen. Kami dan seorang wanita dari China je kot yang nampak muda, hehehe. Kapten cruise ni kenal orang Malaysia; cara kita bertudung. Dalam bot sukahati nak duduk mana, kat luar bot pun ada kerusi, kat bumbung pun boleh. Angin kuat dan sejuk. View memang cantik dengan orang berkayak lawan angin lagi. Bertuahnya mereka dapat beriadah di tempat cantik dan bersih macam ni. Sepanjang cruise cuaca elok tapi lepas tu hujan lebat. Since cruise ni sebelah pagi, rasanya yang cruise petang jam 1 lebih tu tak jadilah sebab hujan. Kami tengok bot pun tak bergerak.

Bila hujan berhenti kami pun ambik kereta sewa. Perjalanan mesti diteruskan. Kami ke Glenorchy. Ya saya jatuh hati dengan Glenorchy. Sangat cantik. Mungkin sesetengah orang tak suka tapi saya suka sebab kawasan ni hanya ada beberapa rumah je, penuh dengan ladang ternakan lembu dan biri-biri yang dibelakangnya gunung bersalji. Baru dunia kan, macam mana lah cantiknya syurga. MasyaAllah.
















Monday, 21 May 2012

Christchurch ; AAX

Jom kita coret sikit kisah ke New Zealand. Untuk selak dan baca kemudian hari.  I'm getting old, asyik lupa je. Kalau teringat nak buat sesuatu, jam jam tu juga kena buat. Kalau tidak berlalu macam tu saja, tanpa disedari. Sometimes, boleh tertanya, apa nak buat tadi ekk? Boleh termangu sekejap dan fikir balik. Oh My!! Benda benda fakta ni lagilah lupa, masa bila, kat mana. Iskkkk....Kadang-kadang teringat tentang kematian. Takut.......

NZ ni idaman sejak sekian lama, hehehe.......Bila Air Asia launched route ke sana, sanggup tu bangun subuh awal sangat-sangat, sales started at 7am (melampau kan kerana nak book tiket punya pasal). Memang harga murah tahap gaban tapi masa tu tak yakin boleh pi tidak jadinya tak beli tiket balik. Pendek akal betul, habis karan je bangun terlebih awal. Bila dah hampir sampai masanya baru meroyan cari tiket, hambik, semua harga balik mahal. Tapi kalau keinginan tu dah bersarang dalam hati, usaha tangga kejayaan!


Tak nyenyak, takde maknanya hot seat tu, nak lelap silalah ambil premium seat

Flight AAX ke CHC berlepas dari LCCT  pagi. Keluar dari rumah sebelum subuh. Kat LCCT ada surau bagai tapi LCCT toilet ni kotor lah. Tak suka, tak suka! Tapi terpaksa juga guna. Flight berlepas ikut jadual. 

 
 tak tahulah dah sampai mana, jam pun mengong dengan date sekali tak betul
Cantik!!!

Sampai di CHC dah gelap gelita. Since dah dekat jam 12 tengah malam kami melangu kat airport sampai pagi. Pagi hostel's transfer datang ambik. Tapi sangatlah lambat, dekat jam 10 pagi. Dia siap tunggu hantar orang sekali utk ambil kami. Kat luar punyalah sejuk, 7Celcius, padahal dah nak summer ni. Yang duduk kat rumah asyik siang malam pasang aircond pun kalah menggigil-gigil.. Saya lagilah kalah.


Airport ni kecil je, kat arrival lengang. Balik balik muka sama je sampai ke pagi. Siapa nak tidur pandai-pandailah cari tempat tapi bila nak cerah dah kena kejut dengan pekerja airport. Agaknya orang dah mula masuk area tu, tak elok kan sana sini bergelimpangan orang tidur.

Pesanan tuan rumah sila baca

Dah sampai hostel takkan nak bantai tidur pulak. Haruslah marayau jalan jalan cari pasal makan. Badan rasa melayang-layang sebab dalam flight tak boleh tidur tapi dek kejakunan lihat tempat baru, dalam sejuk yang amat pun berjalan juga. Kereta belum sewa so ambil public transport ke shopping mall. Sebelum ambil bus sempat merayau kat Hagley Park. Masa balik sesat dalam park yang luas ni sebab tak boleh cam. Anak pula geram je tengok sana sini padang bola luas dan hijau. Member kaki bola. Kat sini padang berebut. Walhal Msia dan NZ ni lebihkurang sama saiz je. Fikirkanlah kenapa. Pembangunan dari sudut apakah yang ada dalam negaraku ini : ((

boleh buat landing; rumput menghijau bersih tak ada sampah
Kaki macam nak melecet pun ada masa balik melalui park ni sebab sesat. Sampai hostel mula masak sempoi-sempoi dan malam tu tak boleh lena sebab tempat baru. Keadaan yang cukup tak suka bila sampai tempat baru, kat mana pun. Lagi pun keesokannya nak ambil bus ke Dunedin, takut terlelap sebab letih sangat kang terlepas bus. Jadi tidur-tidur ayam je lah. Kenapa tak sewa kereta? Tak sewa sebab tak tahu keadaan di sini macam mana. Hmmm....CHC City ni agak sibuk . Kereta pun banyak. Masa berjalan tu ada juga nampak kereta laju ada yang kena honk sebab jalan tak boleh masuk, masuk juga. Lagi satu nak turn pelik sikit, walaupun turn orang lain, kita pun boleh juga turn dalam masa sama. Cuak!. Saman mudah dapat tau kat sini. Pantang silap. Sediakanlah budget NZD 300 kot-kot kena saman.


Kami ke Dunedin esoknya, tak tahu kenapa sampai 3 hari di Dunedin. Merayau sana sini. Yang pasti Dunedin ramai student Malaysia, ambil TESL pun ramai. Yang pasti juga asyik asyik melantak Angus Burger yang sangat marvelous itu. Boleh tu tanam hasrat kalau pi lagi NZ mesti pi Dunedin sebab burger ni je.

 Berbaloi!


Dah lah mulut tu comel cam kaloi



standard view di Dunedin, padang hijau + building berukir 



 melayu dan nasi tak dapat dipisahkan; beriani tu



sepanjang jalan tak larat dengar, budak ni merungut tak dapat main footbal lebih semingggu.
Veranganlah tu
Dunedin ni kalau memandu ke sana 2 hari pun cukup untuk merayau. Tempat menarik Portabello, tengok Albatross, penguin. Railway Station tu tempat tumpuan nak ambil gambar. Muzium pun ada dekat Otago Uni. Botanic Garden tu mana mana pun ada. Memanglah cantik sebab cuaca sejuk nyaman je semua menghijau. Kami ke kilang Cadbury tapi setakat beli coklat je, harga sama je dengan pasaraya kat sana. Tak masuk dalam kilang pun sebab kat Malaysia pun selalu masuk kilang. Malas dah nak bayar mahal-mahal sampai berbelas dollar.




Nota:
Hostel: banyak di Dunedin, yang OK antaranya Central Backpackers, Kiwi's Nest, mudah bergerak sebab dalam city; kelebihan tinggal di hostel-boleh  masak. Ada bilik utk 2 org, dorm utk 3, 4 atau 6 org
Public Transport: ada bus yang mudah dan punctual
;
;

Sunday, 20 May 2012

Entah Apa-Apa Punya Plan

Last night nak tidur awal kononnya
Tapi gatal tangan dail 123
Nak cancel  "maxis data plan"

Baru-baru ni cuba ambil pakej 100MB =RM18 sebulan
Baru godek godek internet 2, 3 kali dah dapat mesej
Penggunaan dah 80%
Aikkk sekejap sangat
Lepas tu sampai pulak mesej 100% used
Apa kes?
100MB tu banyak mana?

Terus call 123 minta cancel
Susah nak kawal sebab benda tak nampak
Tapi dinasihat cancel 20 Mei sebab 100% guna tu adalah untuk 30MB
Rupanya Maxis ni bagi data plan berkala,
8 hari lebihkurang 30MB je boleh guna
Untuk 100MB kita kena guna dalam sebulan
Mak aiii
Matilah, nak congak bagai
Macam ler tak ada kerja nak buat
Semalam bila dah cancel datang pulak mesej
Dah pakai 39.2 MB terlebih pulak
Since keluar dah dari plan
Baki 9 MB tu kena charge 1MB = RM 10?
9MB dah berapa?
Sebab lebih limit untuk yang diberi bagi tempoh sehingga 20 Mei





telefon canggih tapi dah macam tong kosong tanpa internet



Gila ke apa
Ada yang nak kena haruk ni
Advise saya ntah apa-apa
Kalau gitu lebih baik saya stop bila genap sebulan
Cuma bayar seperti yang saya ambil untuk 100MB iaitu RM18

Digimon memang lebih baik
Bayar RM58
Gunalah sampai kejang kejung jari
Lupa off "use packet data" pun tak apa
Tetap itu saja yang dibayar

New Zealand Yang Damai

Berpeluang berjalan ke negara orang memang satu pengalaman yang indah
Tapi jenuh jugalah
Pecah tabung babi ayam bagai
Tak apalah janji kutip pengalaman
Itu yang paling mahal
Dapat rasa  nyaman udara sejuk tempat orang
Walaupun bila dah balik
Hidung dah jadi macam beruang panda
Sebab sunburn
Tak serik


Memang rindu tempat ni
  seharum lavender

sehamis lembu susu
;
;

Bilalah dapat ke sana lagi...