Followers

Monday, 31 December 2012

Cream Puff

After several times trying, finally managed to make this gemuk macam tuan dia cream puff. Very easy. But the measure of material must be correct. We love it. So sedap with durian cream filling..
The recipe from masam manis blog

Banjir-Penutup 2012

 anak sapa la ni? ciannn


Kejadian banjir yang agak buruk menimpa rakan-rakan di Terengganu dan lain-lain negeri mengundang rasa insaf dalam diri ini. Sering juga terfikir dalam hidup ni jika kita boleh meninggalkan harta benda dengan kematian yang tidak boleh dijangka bila masanya, sama juga apabila berlaku kebakaran atau banjir besar, harta benda terpaksa meninggalkan kita. Lumrah kehidupan, sesungguhnya apa yang ada dalam dunia ni pinjaman semata-mata.

Friday, 15 June 2012

Skyline Gondola -Last Day in Queenstown

Sebelum sambung jalan ke destinasi seterusnya, jom tengok apa yang perlu ambil kisah bila terima kereta sewa.

nampak tak calar teruk bawah bumper? hmmmm kami sedar bila dah sampai hostel, patah balik ke tempat ambil kereta, nasib depa belum tutup, minta depa tick kat resit yang kami pegang, jangan masa drop off depa kata kami yang calarkan. walaupun insuran ambil zero excess tapi beringat sebab tak nak kecoh-kecoh.



banyak catatan sejarah NZ dengan gambar di dinding hostel. Hostel ni dekat juga  dengan bus stop dan kedai, jalan sikit menghala ke Skyline Gondola tapi kurang sesuai untuk family, sebab ramai anak muda dari merata dunia dan ada waktu-waktu tertentu bising kat dining hall dengar sampai ke bawah-bilik kami. Bilik pula sempit nak solat pun kena hadang depan pintu, itu je ruang yang ada.



kitchen ni ada waktunya padat dengan chef, luas, ada dua kitchen di hostel ni.  suka kerusi/ meja kayu ni



reception, jalan depan tu menuju ke Gondola Centre



kiwi centre, kami tak masuk pun, sebelah je dengan gondola

rata-rata yang naik atas mesti ambil gambar ni, view pekan Queenstown

Gondola, bawah tu track luge

luge, sekali naik $10, rasanya muat badan saya je, tak naik pun.


Mini Golf


mereka ni aktiviti lasak banyak sungguh, cycling dari atas, nak naik balik ambil gondola

Aktiviti kami sebelum keluar dari Queentown menuju ke Arrowtown pada hari keempat adalah menuju ke Skyline Gondola. Mulanya tak nak pergi, sebab tak minat pun nak naik luge bagai tapi apa kes kan, datang tak merayau tempat orang. Jadi naiklah juga. Ambil tiket naik atas je, untuk luge ambil kemudian bila sampai atas kalau decide nak naik. Dah penakut tinggi memanglah gayat tapi tak sehazab naik Gunung Mat Chincang, Langkawi.

Saturday, 9 June 2012

Milford Sound

Adeiiiii....seksa juga nak update blog ekk. Malas pun ada terutama part upload gambar. 
Kalau tak tulis macam tak lengkap pulak diary perjalanan ke NZ, at least ada juga catatan ringkas, nanti tak lupa, sekurang-kurangnya.
Source: HERE
Jom sambung perjalanan kita. Kan dalam 4 hari di Queenstown kami ke Milford Sound. Sehari suntuk. Bus ambil kami di depan I-site Queenstown. Tak tahu pun tukar waktu sebab tak buka email, kami ingat dah kena tinggal. Nak nangis rasanya dan dalam hati fikir juga, takkan dia orang ni tak tepati masa, takkan lambat pulak. Tambang tak boleh blah $120 seorang, cer darab 2.5 untuk RM. Nak kata kena tinggal sebab tak cam bus, rasanya semua bas yang lalu kami pandang, tengok signboard. Siap tanya orang lagi. Syukur bus datang, lewat 30 minit, sepatutnya 6.30 pagi. Since dah nak hampir summer, 6.30 tu dah terang benderang. Bus yang datang semuanya penuh je. Walhal bukan musim cuti sekolah di sana. Kiranya Queenstown ni sepanjang tahun hidup je tourism dia orang.
sejuk masa ni, siap dengan glove bagai, angin pun kuat

masa pagi nyaman, masa balik, bahang, cahaya dari bumbung,
Ini bus nya. Ni masa dah nak sampai Milford Sound. 2nd driver, kurang bercakap, drive masa balik, penumpang dah letih-tidur, dia pun bosan. bus macam kat Msia juga cuma bumbung cermin.



Sepanjang jalan dari Queenstown lalu Lake Wakatipu yang bengkang bengkok jalannya. Lepas Lake Wakatipu jumpa Devil's staircase ni, memang jalan selekoh tajam. Tapi local people ni laju juga drive. Kawasan kerap berlaku accident kata driver bus.

Banyak sungguh tasik di New Zealand. Masa sekolah rendah dulu pernah tiru lukisan tasik di New Zealand yang ada dalam Atlas. Tak sangka sampai juga ke negara paling bawah di peta dunia.

Nak ke Milford ni kena sampai Te Anau dulu. Tak ingat berapa jam nak sampai Te Anau, jauh juga. 

tak sempat pusing kawasan Te Anau, bus stop sekejap utk beli minuman atau nak ke toilet
sempat jalan sikit je kat depan kedai-kedai di Te Anau, tak sempat nak ke Tasik Te Anau di belakang rumah tu
senang bela....makan kenyang lena, kecik2 dulu pun macam tu juga. iskkkk rugi tak tengok pemandangan cantik

susah nak jumpa rumah sepanjang jalan, ladang je

awan nano
sana sini, view lebihkurang sama, tapi cantikkkkkk!

View sangatlah cantik. Sampai habis bateri camera kami kerjakan. Hambik! Dah lah takde bateri spare. Kamera compact satu lagi jadi mangsa, kamera lama, tak puas hati sebab screen kecik so tak nampak cantik ke tidak gambar. Hampir nak sampai Milford, bateri yang ni pulak habis. Ada ler satu group makcik pakcik dari Melaka duduk depan kami, riuh rendah, asal nampak ladang lembu, biri-biri je sampai bangun dari seat nak ambik gambar, lepas tu tak larat dah nak bangun sebab sepanjang jalan asyik ladang jer, hehehe. Depa pun risau kalau bateri kong, hahaha, ada 5 orang tu, 5 kamera, berapa ribu lemon gambar depa ambik?

cantikkan rumput ni, memang banyak

Homer Tunnel, sempit je dan tak nampak apa dlm tu, takde lampu. Rasanya satu kenderaan je kot boleh lalu dlm satu masa. Tak faham dia org ni banyak sungguh jambatan dan terowong muat satu kenderaan je---satu lorong je ada

kalau sendiri drive memang letih, masa bila nak tengok view kiri kanan, jalan naik turun bengkang bengkok
The Chasm, hijau semulajadi, nyaris tak kena tinggal bus, asyik stop bergambar, teruja dengan kecantikan alam, pokok berlumut. Perjalanan ke Milford singgah merata, balik bus jalan terus tak stop mana kecuali Te Anau
Mirror Lake

masa ni driver suruh siapkan botol air, ambil je minum, air dari gunung katanya, mineral water

milford sound, cruise ni takde menda sangat, ada yg kata boring tapi kami yang tak pernah sampai, mestilah excited, sepanjang ccruise ini je lah yang ada, seal lion tak nampak, dolphin pun ntah ke mana; nampak vontot orang je sebab cruise kami tengahari, ramai orang.

ada kopi free,  lunch food kena beli, ada vegetarian food, biasa lah kami, bawa hot cup maggi, ada air panas dalam ni.

samsung tablet punya kamera, color semacam, tak ceria langsung, uhukkkk.....ini je kamera yg ada since yang lain lain bateri dah kong.
Depan sana Tasman Sea, katanya Abel Tasman sampai sini dulu, lekatlah nama dia

sila bawa baju hujan ye, basah. kalau boat kecik lagilah ke bawah air tu sampai. perasan tak terangkat rambuut minah salleh tu, angin kuat. syukur cuaca cantik, tak hujan. kalau tidak tak nampak apa.

Thursday, 7 June 2012

Resepi Patut Dicuba


Dah cuba. Alhamdulillah boleh buat lagi dan hasilnya tanpa pengawet.

Yang ni tak boleh post pulak video, ada link saja. VIDEO CARA BUAT BUTTER  Gigih nak homemade butter dan yoghurt, lepas ni boleh bela lembu pulak untuk susu.

Wednesday, 30 May 2012

Glenorchy

Glenorchy tempat yang tak jauh dari pekan Queenstown. Lebihkurang 45 minit memandu. Tak ada public transport untuk ke sana. Kalau ambil tour mahal, biasanya ada tour untuk macam macam pakej seperti Lord of The Ring Tour, Horse Riding. Nak baca lebih lanjut sila klik  SINI . 

Kami hanya melalui tempat ni sampai ke hujung kawasan, lepas tu laluan jalan dah tak elok, berbatu sahaja, bukan laluan tar lagi. Kami berpatah balik. Masa ke sana dah petang, lepas hujan dan pagi kami dengan Million Dollar Cruise. Cukuplah 3 jam lebihkurang habis masa untuk trip ke Glenorchy. Singgah tepi jalan ambil gambar dan beli walnut. Itu je. View sangat cantik. Me likey !

Layan gambar je lah ye.
icon Glenorchy, nampak tak jetty belakang tu. kami lupa nak ke sana, sengal kan, jauh-jauh sampai. berhenti sekejap je. bila tengok gambar kawan lain barulah teringat, punyalah cantik view dari jeti dengan di belakangnya snow capped mountain dan Tasik Wakatipu.


Bawah ni gambar dari link di atas, gambar jeti. Terasa kalau ke sana lagi mesti pergi jeti ni macam kalau ke Dunedin mesti pekena Angus Burgh lah kiranya. Phewww.....

See ! wa tak tipukan. Cantiknya Lake Wakatipu dengan gunung tu. Gambar copy dari website di atas. Huwaaaa.... nak nangis, dah miss tempat ni. Kan best kalau dapat bergambar atas jeti tu sambil lompat bintang.
Gambar lembu ni diambil nak tunjuk kat ayah. Nak bawa balik lembu tak boleh. My dad sejak muda bela lembu, cuma sekarang terpaksa stop, he is 70's, lutut dah sakit teruk dan sebab lembu dah kena curi berbelas ekor juga so kami kata tak usah bela lagi, bela teruk-teruk bila hampir hari raya , lembu hilang. Kat NZ bersepah lembu tak hilang pula kan.

Lembu lagi

Kalau nak mandi air sejuk Lake Wakatipu boleh singgah Wilson Bay, nak berkelah pun ok

inilah jalan ke Glenorchy, naik turun bengkang bengkok bagai ular kena palu. kereta laju-laju juga. kita ni je yang pandu berhati hati takut juga ada yg report dan kena saman. Lagi pun jalan selekoh merbahaya.


Cantik!

MasyaAllah. Mata tak letih melihat alam semulajadi yang bersih

Mihi-mihi, everywhere
singgah sekejap beli walnut, jenuh nak kokak kulit keras tu

Dah nak sampai semula pekan Queenstown, nampak kapal arang batu Earnslaw. Kalau nak cruise ke satu farm yang cantik boleh ambil ni tapi harga cruise mahal juga, boleh check grabone.com atau bookme.com untuk diskaun

Wednesday, 23 May 2012

Queenstown Yang Menawan

Siapa pun kalau ke Queenstown pasti suka. Saya sangat suka sebab bandar pekan ni walaupun kecik je tapi happening, view memang cantik. 3 hari di sana tak cukup. Kami bertolak dari Dunedin lebihkurang 1.00 petang, perjalanan merentas gunung ganang. Kalau memandu kereta elok ambik kereta yang enjin power sikit, kalau budget ala-ala kancil mau menderum naik gunung. Lebihkurang 5 jam perjalanan.View sepanjang jalan bertukar, dari padang rumput hijau ke tanah berbatu besar, kemudian ada sungai pula dengan snow capped mountain lagi. Cantik! Mengantuk tak jadi pejam mata.



rupabumi pelbagai bentuk tapi hijau tu yang best


 jenuh tekan minyak panjat gunung cross dari Dunedin ke Queenstown


sampai kawasan rumah di Alexandra; mesti slow, 70km/j atau 50km/jam, jangan cari saman :))
Rumah dia orang comel, suka, suka....

Sampai Queenstown dah 6.00 lebih tapi since hampir summer, malam hampir jam 9.00. Sampai sini, biasalah keluar merayau dulu. Kalau boleh nak explore semua tempat jam jam tu juga. Tapi sempat ke satu-satunya pasaraya yang kecik je di sini, Four Square. Kedai dan hostel dekat, jalan kaki sana sini dah sampai. Tak kiralah cuaca sejuk pun, redah.

Sejuk pun masih pekena aiskrim lagi kat Patagonia. Kedai ni mengadap Lake Wakatipu. Kalau dari pagi sampai jam 7 petang memang penuh sebab masing-masing nak guna wi-fi free. Kat NZ ni internet mahal, kalau kat hostel $2.50 utk 15 minit kalau tak silap. Hazab kan.

Esoknya hari kedua, kami ke Milford Sound sehari suntuk. Nanti masuk dlm post lain trip tu. Hari ketiga di Queenstown pula, kami layan Million Dollar Cruise. Beli online tiket, dapat diskaun, harga jadi $10 ke $15. Cruise sejam lebih.






Bot penuh dengan makcik pakcik pencen. Kami dan seorang wanita dari China je kot yang nampak muda, hehehe. Kapten cruise ni kenal orang Malaysia; cara kita bertudung. Dalam bot sukahati nak duduk mana, kat luar bot pun ada kerusi, kat bumbung pun boleh. Angin kuat dan sejuk. View memang cantik dengan orang berkayak lawan angin lagi. Bertuahnya mereka dapat beriadah di tempat cantik dan bersih macam ni. Sepanjang cruise cuaca elok tapi lepas tu hujan lebat. Since cruise ni sebelah pagi, rasanya yang cruise petang jam 1 lebih tu tak jadilah sebab hujan. Kami tengok bot pun tak bergerak.

Bila hujan berhenti kami pun ambik kereta sewa. Perjalanan mesti diteruskan. Kami ke Glenorchy. Ya saya jatuh hati dengan Glenorchy. Sangat cantik. Mungkin sesetengah orang tak suka tapi saya suka sebab kawasan ni hanya ada beberapa rumah je, penuh dengan ladang ternakan lembu dan biri-biri yang dibelakangnya gunung bersalji. Baru dunia kan, macam mana lah cantiknya syurga. MasyaAllah.